1. Beroepen
  2. Reisleider

Werken als reisleider of reisleidster

Als reisleider / reisleidster ben jij het aanspreekpunt voor vakantiegangers op de plek waar ze vakantie vieren. Dan moet je van heel wat markten thuis zijn: je moet zelfstandig kunnen opereren, je talen beheersen, uitstekend met mensen om kunnen gaan, kunnen enthousiasmeren. Jij 'maakt' voor een deel de vakantie van je klanten.

Carrière in reisleiding iets voor jou?

Werken als reisleider/hostess spreekt veel jonge mensen aan. Niet voor niets, want je ziet veel van de wereld en leert allerlei culturen kennen. Beheersing van de moderne vreemde talen en een gastvrije en dienstverlenende instelling zijn eerste vereisten voor elke reisleider / reisleidster. Je beschouwt het als een uitdaging om mensen tijdens hun tour tot in de puntjes te verzorgen. Je staat stevig in je schoenen en je kunt als reisleider flexibel inspelen op onverwachte gebeurtenissen.

Reisleider / Reisleidster branche

Als reisleid(st)er kom je overal! Je krijgt te maken met verre landen, andere culturen, vreemde talen en veel verschillende mensen. De meeste reisleiders stappen tijdens en na de opleiding Internationaal Toeristisch Management bij Tio letterlijk de wijde wereld in. Na deze reisopleiding kun je aan de slag voor diverse reisorganisaties en naar het buitenland voor reisorganisaties. Maar je kunt ook aan het werk in hotels, in alle landen ter wereld. Je hebt als reisleiding in elk geval het vooruitzicht op een breed en internationaal werkterrein.

Werken in de reisbranche

Opleiding tot reisleider

Veel studietijd in de opleiding reisleider gaat naar de moderne, vreemde talen en het opdoen van toeristische kennis. Communicatieve vaardigheden zijn natuurlijk voor elke reisleider van groot belang. Tijdens de lessen is er veel aandacht voor de praktijk. Zo ga je op stage en volg je lessen in het praktijklokaal toerisme. In het praktijklokaal liggen veel reisattributen en er is een grote tafel met de wereldkaart erop, zo kun jij altijd de perfecte reis uitstippelen. Ben je benieuwd hoe dit lokaal eruitziet? Bekijk dan het filmpje van het praktijklokaal toerisme in het videoblok hieronder.

Reisleider worden

  • Leuke stages als host
    Leuke stages als host
  • Praktijklokaal toerisme bij Tio
    Praktijklokaal toerisme bij Tio
  • Projecten bij de opleiding Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess)
    Projecten bij de opleiding Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess)

Opleiding tot reisleider in 2, 3 of 4 jaar

Afhankelijk van je vooropleiding kun je de hbo-opleiding Internationaal Toeristische Management tot reisleider / reisleidster in twee, drie of vier jaar afronden. 

Hbo-opleiding reisleider / reisleidster