Steward worden?

Als steward moet je nog al wat in huis hebben. Ben jij representatief, servicegericht en inventief? Heb je een vriendelijke en open uitstraling en wil je daarnaast veel van de wereld zien? Dan is het beroep steward iets voor jou! Bij de mbo4-opleiding Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess) leer je alle skills om een geweldige steward te worden!

Deze opleiding wordt niet meer bij Tio aangeboden. Bekijk onze mbo-opleidingen hier.

Steward branche

Verre landen, andere culturen, verschillende mensen en vreemde talen. In de luchtvaartbranche is de hele wereld jouw werkveld! De meeste stewards stappen na de mbo4-opleiding Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess) bij Tio letterlijk de wijde wereld in. Je kunt aan de slag bij alle grote (en kleine) luchtvaartmaatschappijen. Maar je kunt ook in het buitenland werken voor reisorganisaties, als host of reisleider bijvoorbeeld. Wil jij aan het werk in een hotel in Nederland, of daarbuiten? Ook dat is mogelijk. Je hebt als steward het vooruitzicht op een breed en gevarieerd werkterrein.

Opleiding steward - vakkenpakket

Bij de opleiding tot steward leer je moderne, vreemde talen, zoals Engels en Duits of Frans. Verder zijn omgangsvaardigheden voor elke steward erg belangrijk. Dit leer je bijvoorbeeld bij de vakken Communicatieve vaardigheden en Luchtvaartdienstverlening. Bij vakken als Rooms Division, front office management en Reserveringssystemen staat de hotellerie centraal. Ook is er binnen het vakkenpakket ruimschoots aandacht voor reisbegeleiding en het vak van grondsteward / grondstewardess. Tijdens de lessen is er veel aandacht voor de praktijk. Zo volg je lessen in het praktijklokaal luchtvaart, compleet met vliegtuigstoelen en een incheckbalie. 

Werken als en leren voor steward

 • Stage als steward bij TUI fly (voorheen ArkeFly)
  Stage als steward bij TUI fly (voorheen ArkeFly)
 • Wil jij werken bij KLM?
  Wil jij werken bij KLM?
 • Projecten bij de opleiding Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess)
  Projecten bij de opleiding Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess)
 • Praktijklokaal luchtvaart bij Tio
  Praktijklokaal luchtvaart bij Tio
 • Werken als steward of stewardess?
  Werken als steward of stewardess?
 • Werkervaring in de luchtvaart delen tijdens de les bij Hogeschool Tio
  Werkervaring in de luchtvaart delen tijdens de les bij Hogeschool Tio

Snel steward worden?

De opleiding tot steward kun je bij Tio supersnel afronden, namelijk al in 1 of 2 jaar. Met een vmbo-diploma kun je het tweejarige traject volgen. Heb je een mbo- of havo-diploma? Dan kun je de diploma Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess) in slechts één jaar behalen.  Zo kun jij extra snel aan de slag!

Liever een hbo-opleiding tot steward?

Ook met de hbo-opleiding Internationaal Toeristisch Management kun je zo als steward aan de slag!  Kies hiervoor het keuzevak Luchtvaartdienstverlening, zodat je na je opleiding alles weet over de luchtvaart.

Hbo-opleiding steward

Functie-eisen steward

Ben jij benieuwd naar de functie-eisen voor stewards? De functie-eisen verschillen tussen de luchtvaartmaatschappijen. Via onderstaande link lees je meer over de functie-eisen steward bij grote luchtvaartmaatschappijen als KLM, Transavia, TUI fly en Martinair.

Functie-eisen steward