1. Beroepen
 2. Stewardess

Stewardess worden?

Wil jij stewardess worden? Een wereldbaan, dat is de beste omschrijving voor het beroep van steward of stewardess. Ben jij representatief, servicegericht en sta je stevig in je schoenen? Werk je graag met mensen en wil je wat van de wereld zien? Word dan stewardess met behulp van de mbo-opleiding Steward(ess) Receptionist(e) Hoste(ss), een wereldstudie voor jou!

Deze opleiding wordt niet meer bij Tio aangeboden. Bekijk onze mbo-opleidingen hier.

Stewardessopleiding

De mbo4-opleiding Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess) is de beste keuze als je steward of stewardess wilt worden. Maar, ook als je eraan denkt om grondstewardess, hostessreisleiderreceptioniste of entertainer te worden is deze opleiding de beste optie voor jou. Je kunt namelijk alle kanten op met deze stewardessopleiding. Je leert over vreemde talen, toeristische bestemmingen, luchtvaart, reserveringssystemen en veiligheidsregels. Want in noodsituaties moet jij precies weten hoe je iedereen in veiligheid brengt. Ook ga je op stage en ontdek je de wereld van het toerisme. 

Opleiding nodig om stewardess te worden?

Om aangenomen te worden bij luchtvaartmaatschappijen, heb je minimaal een mbo4- of havo-diploma nodig. Je vergroot je kansen op een baan daarnaast aanzienlijk door het hebben van de juiste attitude, uitstekende communicatieve vaardigheden, goede beheersing van moderne vreemde talen en een servicegerichte instelling. En dat is precies wat de opleiding Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess) je biedt: een erkend mbo4-diploma én de juiste skills voor dit vak.

Stewardess worden op je 18e!

Een aantal grote luchtvaartmaatschappijen zoals KLM hanteren de grens van 21 jaar voordat je als stewardess of steward aan de slag mag. Echter Transavia hanteert deze leeftijdsgrens niet. Bij Transavia kun, als je minimaal 18 jaar bent, al stewardess of steward worden. Aangezien Tio nauw samenwerkt met Transavia kun je, als je bij Tio studeert, gemakkelijker stage lopen bij Transavia. Dit betekent dat je dus al jong in de lucht aan het werk kunt als stewardess.

Bekijk alle functie-eisen voor stewardessen

Supersnel stewardess worden

Het diploma voor de mbo4-opleiding tot stewardess kun je al in 1 of 2 jaar binnen hebben! Dit hangt af van je vooropleiding. Heb jij een havo-, vwo-, mbo3- of relevante mbo2-opleiding? Dan heb je de mogelijkheid om het fasttrackprogramma te volgen en kun je al in 1 jaar je diploma behalen. Als je een mavo-, vmbo of mbo2-diploma hebt kun je nog steeds supersnel je diploma voor stewardess behalen, namelijk al in 2 jaar.

Liever een hbo-opleiding?

Heb jij al een havo of mbo4-diploma en wil je graag een hbo-opleiding tot stewardess volgen? Ook met de hbo-opleiding Internationaal Toeristisch Management kun je zo als stewardess aan de slag Zorg ervoor dat je het keuzevak luchtvaartdienstverlening kiest. Zo leer je, ook tijdens je hbo, alles over inchecken, veiligheidsrisico’s en de dienstverlening in een vliegtuig.

Bekijk de hbo stewardessopleiding

Locaties

De mbo opleiding stewardess wordt door Hogeschool Tio aangeboden bij alle vijf de vestigingen:

De opleiding is op alle vestigingen exact gelijk. Je kunt dan ook tussentijds overstappen als je dit wilt.

Werken als en leren voor stewardess

 • Wil jij werken bij KLM?
  Wil jij werken bij KLM?
 • Werken als steward of stewardess?
  Werken als steward of stewardess?
 • Praktijklokaal luchtvaart bij Tio
  Praktijklokaal luchtvaart bij Tio
 • Projecten bij de opleiding Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess)
  Projecten bij de opleiding Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess)
 • Mbo Teambuilding project in Winterberg
  Mbo Teambuilding project in Winterberg

Meer weten over stewardessen?

Vind uit wat stewardessen aan boord van een lange vlucht doen. Waar zijn de stewardessen eigenlijk als ze niet aan het werk zijn? 

Meer over stewardessen
Bekijk ook de redenen om stewardess te worden